HFS HFS


Gostovanje na Fresh Film Festivalu u Irskoj


Kinoklub_Irska_11NASLOVNA

Članovi Videodružine Gimnazije Karlovac i Kinokluba Karlovac – Kristijan Protulipac i Marko Mikšić te Ksenija Sanković, upravo su se vratili sa Fresh Film Festivala, održanog od 19. do 24. ožujka u Limericku, Irska.

Delegacija Kinokluba pozvana je na sudjelovanje u programu Reel Exchange, koji je održan u dva dijela – radionicu pod nazivom Give and Take (novi produkcijski model za stvaranje filmova) te Drop it Forum.

Uz dvoje kolega iz Irske te predstavnicu festivala Camera Zizanio iz Grčke, Ksenija je bila voditeljica Give and Take radionice, dok su gimnazijalci Marko i Kristijan bili polaznici, uz srednjoškolce iz Irske, Danske, Norveške, Grčke i Nizozemske, uzrasta od 13 do 18 godina. Give and Take radionica sastojala se od rada u grupama, na način da je svaka grupa osmislila scenarij i snimila materijal, a zatim taj materijal predala jednoj od ostalih grupa koja je odradila montažu te završila cjelokupni film – sve zajedno u samo 24 sata. Ideja za ovakav način rada nastala je na prošlogodišnjem Nordic Youth Film Festivalu (NUFF), održanom u lipnju u norveškom gradu Tromso, u sklopu 1. Europske konferencije o filmskom stvaralaštvu mladih, čija sudionica je uz Mariju Ratković Vidaković tada u Norveškoj bila Ksenija. Provesti u djelo ideju koja je tada zamišljena bilo je izuzetno zadovoljstvo te Ksenija ističe kako su ovakva okupljanja u internacionalnom okruženju uvijek inspiracija za nova kreativna rješenja, napredak u radu te izvrsna platforma za razmjenu iskustava.

Marko i Kristijan naglašavaju kako su stekli nova prijateljstva i uistinu naučili puno toga, ali isto tako dokazali vlastitu sposobnost za brzu prilagodbu različitim tehničkim i kreativnim uvjetima rada te su prezadovoljni cjelokupnim iskustvom u Irskoj. Ujedno su dobili i priliku demonstrirati i primijeniti svoje do sada stečeno znanje u novoj sredini, u krugu vršnjaka sa istim i sličnim interesima, a s obzirom da su dugogodišnji volonteri na karlovačkom filmskom festivalu, i usporediti organizaciju i provedbu na irski način te su i sami dobili nove ideje.

U sklopu Drop it Foruma, osim nekoliko irskih filmskih škola te britanskog on-line projekta prikazivanja filmova Electric December, predstavljeni su spomenuti norveški festival NUFF i danska filmska škola Station Next. Uz promociju karlovačkog Four River Film Festivala, a s obzirom da je Kinoklub Karlovac ovoga rujna domaćin 2. Europske konferencije o filmskom stvaralaštvu mladih, Karlovčani su se sastali sa domaćinima, organizatorima Fresh Film Festivala, predstavnicima

NUFF-a, Station Next-a te Camere Zizanio oko njihova sudjelovanja na konferenciji, jer su svi već potvrdili svoj dolazak u Karlovac.
Osim navedenoga, u sklopu prikazivanja 14 odabranih filmova iz cijeloga svijeta, pod nazivom “Screen it”, prikazan je i Markov film “Jedinica vremena”, koji na vrlo umjetnički način, vizualnim efektima i lirskim monologom dočarava vrijeme kao konstantu u našem životu.

Kinoklub ovim putem želi zahvaliti i Gradu Karlovcu te Hrvatskom audiovizualnom centru što su financijski poduprijeli odlazak mladih Karlovčana na Fresh Film Festival, a pripreme za nadolazeću 18. Filmsku reviju mladeži i 6. Four River Film Festival te 2. Europsku konferenciju o filmskom stvaralaštvu mladih teku izvrsno.