HFS HFS


Projekcija filma ‘Goli otok’


IMG_5452 naslov

U Mikrokinu Gimnazije Karlovac sinoć je organizirana prava filmska poslastica. Svi zaljubljenici u povijest i filmsku umjetnost imali su priliku pogledati film „Goli otok“ scenarista, producenta i redatelja Darka Bavoljaka.

Film tematizira logor na istoimenom otoku na Hrvatskom primorju za vrijeme trajanja sukoba Tito-Staljin od 1949.-1955. godine. Rekonstrukcija života u logoru i metoda političkog preodgoja tzv. informbirovaca, temelji se na svjedočanstvu logoraša Alfreda Pala dok riječ Udbinog generala Jove Kapičića daje Udbin pogled na logiku i motive stvaranja Golog otoka.

Redatelj filma, a ujedno i akademski snimatelj Darko Bavoljak je za sve pristutne održao kratki uvod u povijesnu situaciju, kako bi se gledatelji lakše uživjeli u povijesni kontekst dokumentarnog filma.

Film je nedavno prikazan i na Zagreb Film Festivalu, a karlovačka publika je zaista bila oduševljena. Nakon filma iskoristili su priliku i s redateljem razgovarali o procesu snimanja filma, istraživanju materijala, povijesnoj važnosti Golog otoka i njegovom današnjem propadanju.

U ime organizatora filmske projekcije, Kinokluba Karlovac, svim nazočnima se obratila predsjednica Adrijana Dimić, zahvalila na dolasku te najavila buduća druženja uz film edukativnog, ali i zabavnog karaktera.